CRS gebruikt als motivator om te regulariseren

De Common Reporting Standards of kortweg CRS werpen steeds meer vruchten af voor de Belgische fiscus.  Op vandaag worden deze vooral gebruikt om u vriendelijk tot regulariseren aan te zetten.

Waarover gaat het?

België onderschreef, samen met meer dan 100 andere landen, de Common Reporting Standards of CRS.  Dit is een internationale overeenkomst waarbij de deelnemende landen zich er tegenover elkaar toe hebben verbonden om automatisch gegevens over inkomsten van elkaars onderdanen uit te wisselen.  Op basis hiervan ontvangt de Belgische fiscus voortaan automatisch, en dus zonder dat ze zelf enig initiatief dient te nemen, informatie van buitenlandse fiscale overheden waarin wordt meegedeeld welke Belgische onderdanen in het buitenland rekeningen of financiële producten (bv. levensverzekeringen) aanhouden.

Wat doet de Belgische fiscus?

De Belgische fiscus koppelt de uit het buitenland ontvangen CRS gegevens aan uw profiel, en gaat na of u in uw belastingaangifte ook melding hebt gemaakt hiervan.  Als dat niet het geval is, dan overtreedt u de Belgische fiscale wetgeving en riskeert u een sanctie.  Maar vooral: riskeert u een fiscaal of zelfs strafonderzoek wanneer uit deze informatie zou blijken dat u op deze manier een belastbaar vermogen aan het oog van de Belgische fiscus tracht te onttrekken.

Tot op vandaag speelt de fiscus het spel meestal zo hard niet, en stuurt ze in eerste instantie een ‘vriendelijk briefje’ waarin u wordt meegedeeld dat “men heeft vernomen dat u over een buitenlandse rekening of levensverzekeringsproduct beschikt” en waarin men u uitlegt wat u vervolgens moet doen om CRS compliant te zijn.

Voorbeeld CRS brief fiscus

Met andere woorden: wanneer u een dergelijke CRS brief heeft ontvangen, dan weet de fiscus eigenlijk al dat u niet in regel bent, maar geeft ze u nog een laatste kans om dit spontaan te regulariseren.

Wat dient u nu te doen?

Heeft u enkel een buitenlandse rekening omdat u regelmatig in het buitenland verblijft, maar houdt u er geen noemenswaardig vermogen aan?  Dan is er geen reden tot paniek: in dat geval volstaat het dat u voortaan bij uw belastingaangifte braaf aangeeft dat u over een dergelijke rekening beschikt.

Beschikt u echter over een buitenlandse rekening of financiële producten omdat u (een deel van) uw vermogen in het buitenland aanhoudt, dan doet u er beter aan om na te gaan of wel volledig in regel bent volgens de Belgische fiscus.

Concreet dient u 2 zaken na te gaan:

(1) wat is de herkomst van uw vermogen?

Zelfs wanneer u over ‘oud’ vermogen beschikt (bijvoorbeeld ouder dan de fiscale verjaringstermijn van vaak 7 jaar), dient u zich vandaag de dag de vraag te stellen wat de herkomst van uw vermogen is.  Concreet dient u na te gaan of er op de generatie van uw vermogen destijds belastingen verschuldigd waren, en of deze ook betaald werden.  Wanneer het vermogen niet het correcte fiscale regime heeft ondergaan, dan dringt regularisatie zich nog steeds op.  De regelgeving rond witwassen maakt immers dat een niet correct belast vermogen dat aan het oog van de fiscus wordt onttrokken, quasi onverjaarbaar wordt.

(2) werden de inkomsten uit uw vermogen correct aangegeven?

Daarnaast dient u tevens na te gaan of het eventuele rendement op uw vermogen, vaak onder de vorm van intresten of dividenden, correct werd aangegeven.  Ook hier dringt regularisatie zich op, wanneer dit niet het geval blijkt te zijn geweest.

Fiscale regularisatie in 2020

In 2020 kan u fiscaal regulariseren aan de volgende tarieven:

  • 40% op fiscaal verjaard kapitaal
  • belastingverhoging van 25% op fiscaal niet verjaarde inkomsten

Wenst u een concrete simulatie van uw persoonlijke situatie te maken, dan kan dit via de door ons ontwikkelde tool “bereken uw regularisatie“.

Wenst u advies over uw concrete situatie, maak dan een afspraak met onze specialisten.

Alleszins geldt dat een gewaarschuwd man er twee waard is.  Sla de zachte CRS uitnodiging van de fiscus om u in regel te stellen niet in de wind, want deze zou wel eens kunnen vervellen tot een agressieve tijger.